Tolongla klik yer...sana tu...

Tuesday, November 21, 2017

Sardin oh sardin

Assalamualaikum.
Selamat malam semua kawan-kawan yang sudi berkunjung ke blog Perjalanan Yang Panjang ni. Memang jauh perjalanan kita kan....perjalanan di dunia...menuju ke akhirat. Sudahkah kita bersedia sebenarnya...??

Haaaaa mesti ada yang tertanya-tanya apa kaitannya entri kat atas dengan Sardin Cap Ayam Brand ni pulak.....jangan confuse yer kawan-kawan. Sesungguhnya memang tiada kaitan sama sekali. Entri kat atas tu memang itulah yang sebenarnya. Sudahkah kita bersedia?



And last sekali nak bagitau juga malam ni Cik Manggis masak Sardin sahaja untuk dinner memandangkan stok dalam freezer dah habis. Semestilah pilihan cik manggis

Sambil sambil tu nak pancing cik nuffnang kita kenapa lah kedekut sangat nak bagi iklan CPUV kat cik manggis ni.
Ke nak suruh cik manggis resign je dari nuffnang hahha. Boleh riki riki yang lain pulak la lepas ni.
Friday, November 17, 2017

Murder on the Orient Q&A Contest

Dapat email dari nuffnang untuk join contest MURDER ON THE ORIENT EXPRESS apa lagi semangat nak join. 
Seramai 30 orang pemenang akan dipilih.
Jom join. Dapat tiket wayang free sapa tak nak kan.











Cermin Diri

Selamat Petang semua.
Cermin diri
[cer.min] | چرمين

Definisi :

 1 =
 cermin muka kaca yg diguna­kan utk melihat bayang diri sendiri; kaca muka

2 =
benda keras yg mudah pecah dan biasanya jernih, lejas atau lesam dan dpt digunakan utk membuat penutup tingkap dsb

3 = 
Cermin mata kaca yg diberi berbingkai dan dipakai utk menambah daya penglihatan dsb



bercermin 1 melihat bayang diri sendiri dlm cermin. 

2 memakai cermin; ada cermin pdnya; mempunyai cermin

(Kamus Pelajar Edisi Kedua)

Cermin Diri bermaksud melihat ke dalam diri sendiri sebelum menilai kelemahan atau keburukan orang lain....

Sekian.



#andarasasayaadamasauntuksakitkepala

Wednesday, November 15, 2017

Moga Bermanfaat

Nasihat Dari Ahli Metafizik DrKhalib:
UNTUK TEMAN2 ABANG2 KAKAK2 DAN UNTUK INGATAN DIRI SENDIRI JUGA.
Kepada semua saudara2 teman2 yg sudah mencapai umur 40an, 50an, 60+
Ini ada beberapa  
nasihat yg baik yang boleh dipraktikkan.
mulai hari ini saya ingin berkongsi dan lakukannya demi kehidupan yang lebih bahagia. 

*nasihat pertama#*

cubalah berurut urat saraf 7 kali setahun untuk melancarkan perjalanan darah. walaupun ketika itu kita tidak mengalami kesakitan saraf.

*nasihat kedua#*

banyakkan minum air kosong kerana kebanyakan penyakit berpunca dari kurang air di dalam badan.

*nasihat ketiga#*

cuba bersenam walaupun hanya berjalan kaki menaiki tangga.

*nasihat keempat#*

kurangkan kuantiti makanan kerana makin banyak kita mengambil makanan maka kita akan makin cepat sakit.

*nasihat kelima#*

jauhi kemarahan atau kegusaran, belajarlah melupakan perkara yang remeh temeh.

*nasihat keenam#*

biarkan harta pula berbakti kepada kesenangan kita, sudah lama kita cari harta kini tiba masanya harta bersusah untuk kita.

*nasihat ketujuh#*

jangan memarahi atau berdendam dengan sesiapa, tempuhlah hidup ini dengan seadanya dan gembira.

*nasihat kelapan#*

banyakkan gurau senda dengan keluarga dan kenalan, kurangkan tekanan dan nikmatilah hidup dengan pergaulan. 

*nasihat kesembilan#*

banyakkan masa untuk duduk dengan Allah kerana kita mula menuju kepada-Nya.

*nasihat kesepuluh#*

bersedekah,berzakat  dan berinfaqlah sebahagian harta kita ke jalan fisabillilah semoga saham2 ini membantu kita di akhirat kelak.In syaa Allah..

*nasihat kesebelas#*

makanlah makanan sunnah .Dengan usia dalam lingkungan  ini macam2 penyakit mengejut boleh datang. Ingatlah orang yang tersayang..Duit boleh dicari tapi tanpa kesihatan yang baik duit yang banyak tiada makna jua..
*Renung2kan dan selamat beramal serta semoga beroleh manafaat*
( Maniskan SenyumanMu😊..selalu.)
Piramid Makanan Seimbang
Makanan makanan Sunnah

Follow my Instagram

About Me

Followers

 

Blog Template by YummyLolly.com