Wednesday, May 19, 2010

Bung Moktar Dipenjara sebulan dan denda RM 1,000dari blog
http://kadikluang.blogspot.com/

Berita terkini yang diterima dari Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur, Bung Moktar dipenjara 1 bulan dan denda RM 1,000 bagi kesalahan berpoligami tanpa kebenaran.

Bagi tuduhan kedua, beliau didenda RM1,000 atau penjara satu bulan kerana bersubahat dengan pelakon Zizie Izette bernikah tanpa kebenaran pendaftar. Zizie pula didenda RM2,000 atau penjara tujuh bulan kerana bernikah tanpa kebenaran dan subahat.

****Boleh ke Bung Moktar merayu untuk tidak dipenjarakan? Ini komen Kadi Kluang...


Hukuman yang dijatuhkan ke atas Bung Moktar amat mengejutkan dirinya. Sudah tentu beliau tidak menjangka hukuman itu. Itu adalah keputusan Hakim Yang Arif di Mahkamah Syariah yang tidak perlu dipertikaikan atau dipersoalkan. Jangan ada mana-mana orang atau sesuatu pihak yang mempertikaikan keputusan ini.

Rayuan di Mahkamah Tinggi

Untuk membayar denda, kesemua mereka tiada masalah. Mungkin mereka akan membayar denda. Atau mungkin mereka tidak mahu membayar denda, kerana denda itu mungkin menjejaskan nama baik dan masa depan kerjaya mereka. Sebagai seorang yang ternama dan berjawatan tinggi, mungkin memikirkan untuk merayu, bertujuan mengurangkan denda dan mengenepikan hukuman penjara. Sekiranya tidak merayu, Bung Moktar mungkin boleh dilucutkan jawatan sebagai ahli parlimen.

Saya percaya, selepas ini Bung Moktar akan merayu ke Mahkamah Tinggi Syariah untuk mengenepikan hukuman penjara. Takkanlah Bung Moktar sanggup masuk penjara. Kebiasaannya, peguam akan memohon ke mahkamah pada hari ini untuk menangguhkan sementara hukuman ini sementara menunggu tarikh perbicaraan di Mahkamah Tinggi. Pengalaman saya sebagai Pendakwa Syarie, permohonan menangguh dan mengenepikan hukuman penjara adalah perkara biasa apabila seseorang dijatuhkan hukuman penjara.
Post a Comment